tisdag 29 juni 2010

Dåligt minne?

I Norrtelje Tidning lovar socialdemokraternas ende seriöse skärgårdspolitiker, oppositionslandstingsrådet Dag Larsson, att bemanna skärgårdshelikoptern med en läkare, om de rödgröna skulle få majoritet i landstinget efter valet i september. Risken är ju liten, men ambitionen nog så välmenande. Vad Dag Larsson tycks ha glömt, är att det tack vare majoritetsbytet denna mandatperiod åter finns en skärgårdshelikopter. Eller hade Dag Larsson tänkt skicka skärgårdsdoktorn upp över fjärdarna på kvast?

måndag 28 juni 2010

Trist bollbana

Fotbolls-VM i Sydafrika blev inte den idrottsfest man hade kunnat hoppas på. I kvällens åttondelsfinal föll de brasilianska storfavoriterna nästan lika elegant och nästan lika ofta som de argentinska i går kväll. Och domare långt från VM-klass är alldeles för imponerade av favoritlagen och utdelar varningar och utvisningar så att inget ska kunna gå fel för storfavoriterna. Brasilien opch Argentina är självfallet klara för kvartsfinal, men borde ha varit där redan utan domarnas inkompetens. Det är sportsliga prestationer som borde fälla avgörandet i VM, inte falskt skådespeleri.

Största skandalen är förståss den uruguayanska domartrions blundande inför engelsmämmens kvittering mot Tyskland. Och Tysklands av många lovorade öppningsmatch mot Australien kom efter en häpnadsväckande utvisning av australiensarnas främste spelare. Med sådana domare kan favoritlagen gå hur långt som helst. Men huvudproblemet är att tjänster och gentjänster inom FIFA garanterar okvalificerade domare, som förstör det sportsliga. Liksom inom den olympiska världen är det numera makt och pengar som styr världsfotbollen. Trist!

fredag 18 juni 2010

Solidaritet i Roslagen

I Norrtälje kommun kommer bara 68 husägare få högre fastighetsskatt vid en rödgrön valseger i höstens val. Och det är ju rent hypotetiskt. Siffrorna kommer från Riksdagens utredningstjänst, men har inte oväntat beställts av – jo, just det av de rödgröna. Det rödgröna förslaget är inte främst till för att få in nya statsintäkter – de är marginella.

En av de röda i Roslagen, Furusundsbon Johan Westerholm, motiverar förslaget med att: ”Det handlar om att solidariskt bidra till den allmänna välfärden.” Solidaritet är ju något man visar andra, så Johans hedervärda inställning får mig bara att undra, vilka de andra 67 är.

tisdag 8 juni 2010

Public service - Goodbye!

Public service kallar en liten självtillvänd skara journalister, som framställer sig som allmänhetens osjälviska tjänare, den egna arbetsplatsen också kallad Sveriges Radio. På den arbetsplatsen odlar man myter i alla tänkbara kulörer av rött. Att man djupt missbrukar den monopolställning företaget givits av staten är det ingen där som funderar en tanke över. Det ses snarare som ytterligare en pluspoäng, som man ibland t o m går ut i skattefinansierade reklamkampanjer om.

I SRs flaggskepp Sommar, där den årliga presentationen av sommarens programvärdar upptar en mångdubbelt större sändningstid på nyhetsplats än smärre händelser av världspolitisk betydelse, presenterades idag i tårdrypande former public service-kårens särskilda favorit.

Kan någon tänka sig en knarklangare eller sexköpare efter avtjänat straff få visa upp sina mest mänskliga sidor som Sommarpratare? Självfallet inte! Hur skulle sådana brott någonsin kunna sonas? Men den som dömts för mord på en amerikansk polis har ju en helt annan ställning. Det har väl alldeles för många filmer visat vad amerikanska poliser är för typer. Å andra sidan får ju svenska polismördare också en mytisk presentation av svenska media. Månne mördade poliser har anhöriga - i Sverige och i USA?

lördag 5 juni 2010

"Nyttiga idioter"?

Många israelvänner i Sverige kan känna djup olust över den israeliska regeringens politik. De finns. Många israelvänner i Sverige kan vara djupt kritiska till blockaden av Gaza. De finns. Många israelvänner i Sverige kan känna djup bestörtning över bordandet av Ship to Gazas fartyg. De finns. Men, proportionerna på reaktionerna i svenska media är anmärkningsvärda.

Moderata ungdomsordföranden kallade i ett inledningsskede deltagarna i Ship to Gaza för ”nyttiga idioter” och alluderade på ett begrepp för de många aningslösa idealister, som alldeles för länge lät sig förblindas av Sovjetsystemets retorik utan att se Lenins och Stalins terror mot det egna folket. Han hade naturligtvis grovt fel. Visst fanns det säkert någon enstaka svensk idealist ombord på båtarna. Och visst fanns det någon svensk kändis, som inte alls var med på resan i egenskap av kändis utan bara som privatperson och medmänniska. Det var ju en rent humanitär aktion utan någon som helst politisk avsikt, eller hur?.

Men, de allra flesta deltagare var förståss med på resan i akt och mening att utföra en politisk aktion i ett mångårigt krig. Vem finansierade den väldiga fartygskonvojen? Var det en ren tillfällighet, att de turkiska islamister som såg sin insats som en del av jihad också var bland de som dödades i sammanstötningen på det turkiska passagerarfartyget? Hade resans organisatörer varit nöjda med en fri passage, som inte väckt någon som helst medial uppmärksamhet?

I de svenska reaktionerna kan man ofta utläsa, att vanliga israeler har ett självklart ansvar för det den israeliska regeringen gjort. Motsvarande ansvar anses däremot inte vanliga palestinier ha för Hamasregimens terror. Vad beror det på? Svaret är förståss, att Israel är en demokrati, vilket regimen i Gaza inte är. Den skillnaden tycks alldeles för många i Sverige bortse från i övrigt.

Det borde inte heller gå att bortse från att i stort sett alla civila israeliska döda i den långvariga konflikten fallit offer för palestinska vapen. En väldigt stor del av de civila palestinska offren i den långvariga konflikten har däremot fallit offer för den inompalestinska terrorn – så även idag.